zondag 28 oktober 2012

Mens en samenleving - Visie 2: het neoliberalisme als ramp maatschappelijk vlak


“…Het neoliberalisme als ramp op maatschappelijk vak. Dit is wetenschappelijk zeer overtuigend aangetoond. Op dertig jaar tijd zijn de inkomensverschillen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië spectaculair gestegen, zo spectaculair dat de middenklasse ginder aan het verdwijnen is…”

Ik heb hierover een Nederlands artikel gelezen dat hetzelfde aantoont.
In Nederlands groeit het inkomen van de grootverdieners twee keer zo snel als dat van de gewone, hardwerkende Nederlander.

“…Sociologisch onderzoek van Wilkinson en Pickett toont aan dat er een perfecte correlatie bestaat tussen de omvang van inkomensverschillen enerzijds en zo ongeveer alle belangrijke gezondheidsparameters anderzijds…”

Ik ga hier ook mee akkoord. Ik geloof wel dat je gezondheid te maken heeft met je inkomen. Als je niet veel verdient en moeite hebt om rond te komen, zal je niet zo snel naar de dokter gaan als je ziek bent. Je zal ook in een minder goed huis wonen, geen verwarming kunnen gebruiken in de winter, geen drie maaltijden op een dag kunnen eten,… Deze mensen worden automatisch ook rapper ziek, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Bronnen: Lezing Paul Verhaeghe

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1951892/2010/05/07/Cohen-inkomensverschillen-te-groot-geworden.dhtml?redirected

Geen opmerkingen:

Een reactie posten