maandag 22 oktober 2012

Mens en samenleving - Onze samenleving

Voor de les van maandag 8 oktober moesten we 5 foto’s meebrengen. Op die foto’s moest afgebeeld staan hoe wij over de maatschappij denken, hoe wij de maatschappij van vandaag zien. We werden dan verdeeld in groepjes van 4 personen. We moesten onze foto’s samenleggen, en de 5 beste foto’s eruit halen. Met deze foto’s moesten we een collage maken en verwoorden wat onze foto’s wilden zeggen.

Ook hebben we gebrainstormd. We moesten allemaal eens nagaan hoe wij over de maatschappij denken en dit in één woord omschrijven. Van deze woorden heb ik een ‘word cloud’ gemaakt. Deze 'word cloud' zie je hieronder.

Mijn 'word cloud' over onze samenleving

Ik zal nu de woorden die voor mij het belangrijkste zijn uitleggen.
De dag van vandaag staan er heel veel mensen in de file naar of op de terugwerk van hun werk. Ondanks het promoten van het openbaar vervoer wordt er nog heel veel gebruik gemaakt van de auto. Dit komt volgens mij omdat er niet voor iedereen een goede aansluiting is naar of van het werk. Er wordt ook nog te weinig gebruik gemaakt van carpooling. 
Nog een belangrijk woord is internet. Het internet is ondenkbaar geworden in onze maatschappij. De dag van vandaag heeft (bijna) iedereen een internetaansluiting en een pc. Dit maakt het voor ons makkelijker. Zo moeten we ons niet altijd meer verplaatsen. We kunnen bijvoorbeeld kledij online bestellen en dat thuis laten afleveren. We kunnen ook de krant online lezen, wat dan weer papier is uitgespaard. Ook voor scholen is dit een handig middel. Op de Katho gebruiken we Toledo, dit is een werkplatvorm waar de leerkrachten hun taken, mededelingen, … op plaatsen. Zo worden die niet meer afgeprint en kunnen we die raadplegen waar we ook zijn (als er internetaansluiting is natuurlijk). Ook is het internet een grote bron van communicatie, denk maar aan Facebook, Twitter, Hotmail, … Deze communicatie- middelen hebben hun voor- maar natuurlijk ook hun nadelen. Een voordeel is dat je zo makkelijker contact houdt met bijvoorbeeld je vrienden van in het middelbaar. Het nadeel is dan weer dat je minder uit je huis komt en dus minder contact hebt.
Zo dit is zowat mijn visie op onze maatschappij. 
Als je hier nog iets aan toe wil voegen, of bedenkingen bij hebt, mag je gerust reageren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten