dinsdag 8 januari 2013

Mens en natuur - De afvaltest


Mens en natuur - De afvaltest

Op een site heb ik de weggooitest gedaan waar ik dan uit kon afleiden of ik veel weggooi of niet. Dit was de uitslag:

Uitslag

Fantastisch! Op basis van deze test gooit u minder voedsel weg dan we gemiddeld in Nederland doen. Zijn uw familie en vrienden ook zo voorzichtig met voedsel als u? Daag ze uit voor deze test!
De test ging over hoeveel afval we weggooien. Wij gooien thuis niet zoveel weg. Wanneer iets maar enkele dagen over tijd is zullen we dit nooit weggooien. We zullen altijd eerst een proeven of het nog niet slecht is. Pas wanneer we ruiken of proeven dat het niet meer lekker is, zullen we het weggooien. Thuis sorteren we ook altijd. We hebben een gewone vuilniszak, een PMD zak, papier en karton, glasbak, en ons keukenafval (schillen van aardappelen, klokhuis,…) smijten we op de composthoop.

Gemiddeld gooit de Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo van het bruikbare voedsel in de afvalbak, en dat kost ...
… gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediĆ«nten al een hele weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten, misschien zijn er ook voor u nog verbeterpunten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Bent u benieuwt hoeveel kilo voedsel u per jaar werkelijk weggooit? Download dan het Invulformulier Voedselverspilling, en houd twee weken bij wat u aan eten weggooit. Vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.

Bron: Weggooitest
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten