zondag 30 december 2012

Mens en lijden - Vrijwilligerswerk in de gevangenis


Mens en lijden – vrijwilligerswerk in de gevangenis

In de video komen Jan en Gonzalo aan het woord.
Jan is iemand die als vrijwilliger heel wat gevangenissen (ook in het buitenland) bezocht heeft om de gevangen te begrijpen, om te weten wat het is om in de gevangenis te zitten. Hij vindt het een kans om Jezus te ontmoeten.
Hij heeft er ook Gonzalo ontmoet. Gonzalo was een drugsverslaafde die onder andere door dit in de gevangenis is geraakt. Zijn moeder had kanker en was dus ongeneselijk ziek.
Gonzalo voelt zich een stuk verantwoordelijk voor haar dood. Maar de dood van zijn moeder heeft hem ook laten inzien dat hij zijn leven moet veranderen, de dood van zijn moeder heeft hem nieuwe kracht gegeven om op het goede pad te komen. Hij gaat ook elke zaterdag naar de kapel om te bidden en een kaarsje aan te steken voor zijn moeder. Hij gaat daar heen om na te denken over zijn leven en om zijn moeder te herdenken. Hij vraagt niets aan God, maar hij praat er gewoon tegen. Hij voelt ook dat zijn moeder hem hoort, ook al krijgt hij geen antwoord.
Hij gelooft ook dat God hem zal vergeven, door elke week naar de mis te gaan. Hij hoopt om zo dichter bij zijn moeder te kunnen komen. Zijn moeder zelf heeft hem denk ik wel vergeven. Ze wil dat het goed komt met haar zoon en ze ziet hem graag.
Gonzalo zelf ziet in dat hij verkeerd is geweest, hij wil zijn leven veranderen. Hij ziet zelf in dat hij verkeerd is geweest en hoopt op vergeving van God en van zijn moeder.

Ik vind het een mooi verhaal. Het toont aan dat sommige ‘daders’, al is Gonzalo hier niet echt een dader van een misdrijf, ook berouw kunnen tonen en ook willen veranderen. Ik vind ook de verbondenheid tussen hem en zijn moeder en tussen hem en God heel mooi. Ik vind het mooi hoe Gonzalo blijft geloven in God, na alles wat er gebeurd is. Gonzalo heeft nog altijd vertrouwen in God en vindt nog altijd steun bij God. En dat vind ik heel mooi. Hij kan goed omgaan met het verlies van zijn moeder. Hij heeft hierdoor ingezien dat hij fout bezig was en wil zijn leven veranderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten